BERT Algoritması Nedir?
BERT Algoritması adını “Bidirectional Encoder Representations form Transformers” ifadesinin baş harflerinden almaktadır. BERT algoritması yapay zeka ve makine öğrenmesini ile birlikte doğal dil işleme tekniği kullanarak sorguları anlamdırır ve karşımıza en optimize sayfaları çıkartır.
Peki bunu nasıl yapar? BERT algoritması yazıları kelime bazlı değil de bir bütün olarak nasıl anlatıldığını ve yazının bütün olarak kullanıcının sorgusuna cevap verip vermediğine bakar. Bu kararı verirken sadece jenerik anahtar kelimeye bakmaz. Yan anahtar kelimeler, uzun kuyruklu anahtar kelimeler, anahtar kelimenin içinde geçtiği cümle, cümle yapıları, gramer ve konunun ne kadar iyi anlatıldığına bakar.
Buradan çıkarmamız gereken sonuç, içeriklerimizde sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanmalıyız. Artık yazdığımız içerikleri sadece kullanıcıların anlaması yetmiyor hem gramer hem de anlam olarak Google’unda anlaması lazım.
Bunun için uzun ve karmaşık cümleler yerine kısa ve gramer kurallarına uyulmuş, günlük hayatta daha çok tercih edilen kelimelerin seçilmesi içeriklerimiz için daha iyi olacaktır. Bunun için internet üzerinden birçok araçtan yardım alabilirsiniz ama yine en doğru araç Google’un kendisidir. Google Translate’den ve Google dokümanlarda Google’un hata gördüğü kelimelerin değiştirilmesi ile içeriğiniz BERT algoritması için daha iyi bir hale gelecektir.
BERT Algoritması Tarihçesi
BERT Algoritması 2019’un Ekim ayında ilk olarak İngilizce dilinde işleme konuldu.
Hedef kullanıcılara yapay zeka ve makine öğrenmesi ile daha alakalı sayfalar göstermekti.
1 sene denedikten sonra etkili olduğu gözlemlenmiştir.
10 Aralık tarihinde Google’un Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile beraber BERT algoritması içinde Türkiye’nin de bulunduğu 70 ülkede uygulanmaya başlanmıştır.
BERT Algoritması Etkileri Nelerdir?
Her Google algoritmasında olduğu gibi BERT’in amacıda kullanıcıları daha doğru bilgilere ulaştırmaktır. Google geçtiğimiz haftalarda her 10 aramadan 1 tanesinin son güncellemeden etkilendiğini belirtti. Bu da demek oluyor ki BERT algoritması son yılların en önemli güncellemelerinden bir tanesidir.
Ayrıca BERT algoritması sayfalardan featured snippet içinde belirleyici olacaktır. Bunun içinde içeriklerimizi yazarken ilk cümlelerin kısa, sade ve kullanıcın sorgusuna direkt olarak cevap verdiğinden emin olduğunuz cümlelerden oluşturulmalıdır.
Algoritmadan en çok etkilenen sorgular, uzun ve içinde bağlaç olan sorgular olmuştur. Kapsamlı bir bilgiden çok nokta atışı istenilen sorgularda daha fazla değişimler olmuştur. Yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde dili daha iyi işleyip kullanıcının ne istediğini daha iyi çözümlemiş ve ona göre daha optimize sonuçları SERP’te sıralamıştır.
BERT algoritmasıyla beraber sesli aramalarda daha optimize sonuçlar karşımıza çıkacaktır.
BERT Algoritması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu algoritma güncellemesi ile beraber içerikleri anahtar kelime ile doldurmaktan ve birkaç anahtar kelimenin üzerine içerik planlamaktan vazgeçmelisiniz.
Bunun yerine bir konuyu tam olarak ele alabileceğiniz başlıklar bulmalısınız ve içerikleri bunun üzerine planlamalısınız ya da kullanıcıya istediği bilgiyi direkt olarak vereceğiniz içerikler hazırlamalısınız.
BERT algoritmasına şu an için direkt alınabilecek bir önlem yok. Ama bundan sonra içerikleri oluştururken dikkat etmeniz gerekenler var.
- İçeriklerde sade ve subjektif bir dil kullanmak
- Kullanıcılara istediği cevabı en kısa yoldan verecek ama özgün ve kaliteli içerik üretmek
- Sadece kullanıcının değil arama motorlarının da anlayabileceği bir dil ile içerikler üretmek
- İçeriklerde uzun kuyruklu anahtar kelimelere yer vermek
- Sesli aramalardan gelebilecek aramalara göre içerikler üretmek
- İçeriklerde yapısal veri işaretlemeleri kullanmak. Bunun için paragrafların 2 – 3 cümlesini kısa ve sade bir şekilde oluşturulmalıdır
- Title ve descriptionların anlaşılır bir şekilde düzenlenmesine dikkat edilmelidir
Sonuç olarak hem kullanıcı hem de Google için işleri zorlaştırmayan kullanıcı dostu, özgün, sade, anlaşılır ve kaliteli içerikler oluşturmalısınız. Bu şekilde içerikler oluşturduğunuz anda bundan sonra gelecek olan algoritma güncellemelerinden de en az şekilde etkilenirsiniz.