Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

Search Console nedir sorusunun en sade yanıtı; Google tarafından ücretsiz olarak sunulan web sitemizin performans, kullanıcı deneyimi, backlink ve diğer teknik hataları gösteren bir araçtır. Search Console kullanımı için tek ihtiyacınız bir alan adı ve kurulmuş bir web sitesi olmasıdır. Zaten en basit anlamda SEO yapmanız için bir web sitenizin, bir web sitenizin olması için de alan adı ve hosting hizmetiniz bulunmasıdır.

Search Console nedir?

Google Search Console, site sahiplerinin web siteleri hakkında Google’a bilgi vermelerine ve karşılığında Google’dan siteleri hakkında veriler alabilmelerine yarayan çok faydalı ve ücretsiz bir araçtır.

Google arama motoru botları, web sitenizi düzenli olarak ziyaret ettiğinde göreceği her yeni veriyi olumlu olarak değerlendirecek ve sitenizin daha sık ziyaret edilmesini sağlayacaktır. Burada önemli olan SEO uyumlu ve asla kopya olmayan içerikler girerek web sitenizin değerini arttırmanız gerekir. Çünkü Google tarafından uygulanan algortimalar, yönergelere uymayan sitelerin üst sıradalarda gözükmesine izin vermez. Ayrıca yine Search Console ile elde edeceğiniz hataları da çok net görmeniz ve düzeltmeniz de kolaylaşır. Bu da yine Google tarafından çok önemlidir.

Neden Search Console Kullanmalıyız?

Google Search Console aslında web siteniz ile Google arasındaki iletişim kanalıdır. Web sitenizin Google tarafından görülür olmasını sağlamak için öncelikle tanıştırmanız gerekir.

Ardından Google tarafından yapılacak ziyaretler ile, ki biz buna bot ziyaretleri diyoruz, Google tarafından değerlendirmeniz yapılacak ve dijital dünyaya faydalı olup olmadığınız belirlenecektir. Ancak burada şu hataya düşmemeniz de önemlidir.

İçerikleriniz sadece Google’a iyi görünmek için yazılmamalı ve eklenmemelidir. Kullanıcı tarafından beğenilen içeriklerin de Google  tarafından önemli bir yeri olduğunu asla unutmadan stratejinizi uygulamaya eğilmelisiniz. Yani Google fayda sağlayana değer veriyor. 

Search Console kullanmak Google aramalarında gösterdiğiniz performansı belirlemek, web sitenizin hangi aramalarda daha öne çıktığını görebilmek, backlink’leriniz, siteye gelen trafik verilerini görebilmeniz gibi birçok farklı konuda önemli verilere ulaşmanızı sağlar.

Bu verilerle web sitenizin hangi noktalarda yüksek performans gösterdiğini, linklerde sorun olup olmadığını, içeriklerinizin nasıl ve ne kadar okunduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Her detay dijital pazarlama stratejiniz için önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca web sitenizin, Google aramalarında verdiği hataları da çözerek, sitenizin teknik açıdan korunmasını da sağlayacaksınız.

Search Console Kurulumu Nasıl yapılır?

Google Search Console nasıl kurulur sorusu ile devam edelim. Burada önemli olan web sitenizi eklemeniz ve eklediğiniz web sitesinin mülkünün size ait olduğunu kanıtlamanız olacaktır. 

Google Search Console’a giriş yapın.

https://search.google.com/search-console?hl=tr

Mülk ekle.

google search console mülk ekleme

Mülk türünü seçin.

Mülk türü seçerken ‘’Alan’’ , ’’URL Ön Eki’’ ya da ‘’Google tarafından barındırılan mülk’’ seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. 

‘’Alan’’ seçeneği ile ilerlediğinizde tüm alt alan, http ve https başlangıçlı alan adlarınızı da eklemiş olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken konu ise DNS düzenlemesi yaparak ilerlemeniz gerektiğidir. 

‘’URL Ön Eki’’ ile ilerlediğinizde web sitenizi eklemek ve size ait olduğunu belirteceğiniz daha fazla seçenek kullanabilirsiniz. Eğer DNS düzenlemesi konusundan emin değilseniz, bu seçenek ile devam etmenizi öneriyoruz. 

‘’Google tarafından barındırılan mülk’’ ile ilerlediğinizde ise Google tarafından barındırılan bir mülkünüz varsa, alan adına mı yoksa sadece alan adının altındaki bir alt yola mı sahip olduğunuza bağlı olarak URL ön eki veya Alan mülkü oluşturabilirsiniz. Google tarafından barındırılan mülk ile aynı hesapta oturum açtıysanız doğrulama işlemi otomatik olarak gerçekleştirilir.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Google Search Console, web sitenizi optimize etmenize destek olacak ücretsiz ancak çok değerli bilgiler sağlayan bir araçtır. Düzenli olarak takip ettiğinizde yeni sürümü ile birlikte artık geçmişe yönelik 16 aylık verilere dahi ulaşabiliyorsunuz.

Web site analizi yapmak için olmazsa olmaz bir araç olan Search Console, Google sıralamalarında sorun yaşamanıza neden olabilecek tüm hataları kontrol altında tutabiliyorsunuz. Bu araç adeta sizin web siteniz için MR niteliğinde kullanabileceğiniz bir üründür. Zaman içinde verileri okuma ve değerlendirme yetiniz de artacak ve öngörü yapabilme imkanına da sahip olacaksınız. 

Performans

Web sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansıyla ilgili önemli verileri elde edeceğiniz sekmedir. Web sitenizin aramalarda görünme sıklığı, arama sonuçlarındaki ortalama konumu, tıklanma oranı gibi sitenize özel özellikleri görebilirsiniz.

URL Denetimi

URL Denetimi, web sitenizde bulunan bir sayfanın Google tarafından dizine eklenmiş sürümü hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Bir URL’nin mevcut dizin durumunu izleyebilir, yayında olan bir URL’yi denetleyebilir, bir URL için dizine ekleme isteğinde bulunabilir ve de web sitenizdeki sayfanın bir sürümünü görüntüleyebilirsiniz.

Kapsam

Kapsam sekmesinde web sitenizin hangi sayfalarının dizine eklendiğini ve siteniz dizine eklenirken bir sorun oluşup oluşmadığını görebilirsiniz. 

Site Haritaları

Site haritaları, web sitenizde bulunan sayfaların Google tarafından kolaylıkla taranmasını sağlamak için oluşturmanız gereken bir GPS haritasıdır diyebiliriz. Site haritaları XML formatında oluşturulur ve  sitenizin önemli sayfalarını bildirmenizi sağlar. Google Search Console’da sol alanda bulunan “Site Haritaları” sekmesinden oluşturabilirsiniz.

Google Search Console Verimli Kullanın

Ücretsiz olarak web sitesi sahibi her kullanıcıya açık olan Search Console, web sitenizle ilgili detaylı verilere sahip olmanız açısından çok önemlidir. Kendi web sitenizi anlamak, içeriklerini planlamak, yayınlanan içeriklerin nasıl geri dönüş sağladığını görmeniz için mutlaka kullanmalısınız. Zaman içinde edineceğiniz bilgiler ile dijital pazarlama stratejileriniz de kendiniz rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Related Posts