Yapısal Veri (Structured Data) Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir ve Nasıl Yapılır?

Google bir sayfada bulunan içeriği anlamak için çok çalışır. Bir SEO’cu olarak en büyük görevlerimizden biri iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktan sonra Google gözünde anlaşılır olmaktır. Sayfamızı iyi bir şekilde Google’a anlatmak için çeşitli optimizasyonlar yaparız, bunlardan biri de yapısal verilerdir. 

SEO nedir ve nasıl yapılması gerekir bu konuda detaylı bilgi için SEO nasıl yapılır yazımızı ziyaret edin. 

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

Structured data, arama motorlarının web sayfamızdaki içeriği anlamlandırması için oluşturulmuş kodlardır. Türkçe’de yapısal veri olarak adlandırırız. Yapılandırılmış veri kavramıyla birlikte Schema.org ve JSON-LD kavramlarını iyi anlamamız gerekir.

Schema.org Nedir?

Schema.org, büyük arama motorlarının geliştirdiği, açık kodlu ve tüm yapısal veri işaretlemelerini bulabileceğiniz kod parçalarından oluşan geniş bir koleksiyondur. Google, Microsoft, Yahoo ve Yandex tarafından kurulmuştur.

Schema.org veri sözlüğü, RDFa, Microdata ve JSON-LD dâhil olmak üzere birçok farklı kodlamayla kullanılabilir. Schema taglari belirli bir sayfanızı işaretlemek için kullanabilirsiniz. Örneğin, giyim ürünleri satan bir e-ticaret siteniz varsa, sarı bir gömlek sattığınızı düşünelim. Schema.org/Product kodlarıyla snippet’ta hangi renk gömlek sattığınızı ve hangi boyutta olduğunu işaretleyebilirsiniz. 

Schema.org’dan kod örneklerini sayfadaki ihtiyacınıza göre ücretsiz alabilirsiniz ancak eklemeden önce sayfanız özeline göre düzenlemeniz gerekir. 

JSON-LD Nedir?

JSON-LD, Javascript tabanlı Schema.org yapısal veri işaretleyicisilerinden biridir. Aslında, sayfada kullanacağımız yapılandırılmış veri işaretlemesini yazacağımız kod dilidir. Ayrıca Google’ın tercih ettiği formattır. 

Google, AI’lerinin, JSON-LD şema işaretlemelerini RDFa ve mikro verilerden daha hızlı işlediğini açıkça kabul etmiştir. Developers.google.com gibi birçok sayfasında “Google, mümkün olduğunda yapılandırılmış veriler için JSON-LD kullanılmasını önerir.” uyarıları bulunur.

JSON-LD Örnek Kodu

Örnek bir JSON-LD kodu aşağıdaki gibidir:

<script type=”application/ld+json”>

{

  “@context”: “https://schema.org”,

  “@type”: “Person”,

  “address”: {

    “@type”: “PostalAddress”,

    “addressLocality”: “Istanbul”,

    “addressRegion”: “TR”,

    “postalCode”: “34752”,

    “streetAddress”: “896 Sokak, Bahçe Apartmanı No:12”

  },

  “colleague”: [

    “http://www.xyz.edu/students/yunuskorkmaz.html”,

    “http://www.xyz.edu/students/yunuskorkmaz.html”

  ],

  “email”: “mailto: yunuskorkmaaz@gmail.com”,

  “image”: “yk.jpg”,

  “jobTitle”: “SEO Uzmanı ve Eğitmeni”,

  “name”: “Yunus Korkmaz”,

  “telephone”: ” (850) 3078401″,

  “url”: ” https://yunuskorkmaz.com/”

}

</script>

RDFa ve Mikro Veri diğer 2 yapısal veri işaretleyicisidir. 

Yapısal Veri Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Web sitemizde bulunan içerikler kullanıcı için anlamlı olabiliyorken arama motoru botları için aynı şey geçerli değil. Makineler için de daha anlaşılır kılınması açısından bu yapısal işaretleyiciler kullanılmalıdır. 

Google son zamanlarda birbirinden çeşitli yapısal veri işaretlemeleri deniyor. SERP’te en üst sıralarda gözükmek için Google Structured Data kullanımı oldukça önemlidir. 

Yapısal Veri Çeşitleri Nelerdir?

Yapısal veri çeşitleri sayfa işlevi ve içeriğe göre değişebilir en yaygın kullanılan yapısal veriler ise şunlardır:

  • Product (Ürün)
  • Breadcrubms (İçerik Haritası)
  • SSS (FAQ)
  • Review (Derecelendirme)
  • Recipe (Yemek Tarifi)
  • Event (Etkinlik)
  • Logo
  • How to (Nasıl Yapılır)
  • Video
  • İletişim
  • Site içi Arama Kutusu
  • Article (Makale)
  • Tarih

Örneğin, haber siteleri haberlerin güncel olduğunu vurgulamak NewsArticle schemasını kullanabilir. Başlıca Haberler alanında gözükmek için faydalı olacaktır.

En çok kullanılan 3-4 yapısal veri işaretlerini detaylı inceleyelim:

Product (Ürün)

Product yapısal verisi ile web sitesindeki ürünlerin arama sonuçlarında ön plana çıkması sağlanır. Boyutu, yapısı, rengi, deseni ve markası gibi özellikler vurgulanabilir. 

Ürün açısından zengin sonuçlar için veri işaretlemeyi kullanmak, potansiyel alıcıları Google Arama’da satın alınacak öğeleri veya sattığınız ürünleri içeren görselleri ararken çekmenize olanak tanır. Ürün bilgilerinizin doğruluğunu ve tazeliğini koruyun, böylece müşterileriniz aradıkları alakalı ve güncel ürünleri bulmaları kolaylaşır. 

Ürün yapısal veri örneklerine ulaşmak için schema.org/Product sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Breadcrumbs (İçerik Haritası)

Sayfadaki breadcrumbslar, sayfanın site hiyerarşisindeki konumunu gösterir ve kullanıcıların bir siteyi etkili bir şekilde anlamalarına ve keşfetmelerine yardımcı olabilir. Bir kullanıcı, breadcrumb ile ziyaret ettiği son sayfadan başlayarak, site hiyerarşisinde her seferinde bir seviye yukarı gidebilir.

Breadcrumb yapısal verisi için detaylı bilgiyi Google’da bulabilirsiniz. 

SSS (FAQ)

Sıkça Sorulan Sorular (SSS) sayfası, belirli bir konuyla ilgili soru ve cevapların bir listesini içerir. Doğru şekilde işaretlenmiş SSS sayfaları, Arama konusunda zengin bir sonuca ve Google Asistan’da sitenizin doğru kullanıcılara ulaşmasına yardımcı olabilecek bir eyleme sahip olabilir. SSS açısından zengin bir sonuç örneği verelim Google’dan:

Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Yapılır?

Yapısal veri işaretleme çeşitli yollardan yapılabilir:

  • Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanın.
  • WordPress gibi hazır altyapılı siteler için eklentilerden faydalanın.
  • Manuel olarak Schema.org üzerinden aldığınız kodları düzenleyerek ekleyin.

Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı

Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı, ücretsiz kullanabileceğiniz basitçe yapısal veri işaretleme yapabileceğiniz bir araçtır. Google’ın sayfadaki verileri anlayabilmesi için web sayfanızdaki öğeleri işaretlemenize yardımcı olur. 

Etkinlik, e-posta, ürünler, makaleler, restoranlar ve benzeri birçok sayfayı etiketlemenize yardımcı olur. Bir veri türü seçtikten sonra işaretlemek istediğiniz sayfanın URL’lini girin. Sayfanız üzerinden önemli bölümleri seçerek bu bölümlerin ne ile alakalı olduğunu sağda çıkan panel üzerinden belirleyin. İşaretleme bittiğinde ise HTML oluşuturarak ilgili sayfanın kaynak koduna ekleyin.

WordPress Yapısal Veri İşaretleme

WordPress kullanıcıları için daha basit bir şekilde eklentiler üzerinden yapısal veri işaretleme yapılabilir. WordPress için en yaygın kullanılan eklenti Yoast’tır. Yoast dışında aşağıdaki eklentiler de yapısal veri işaretleme yapmanıza yardımcı olur:

  • Rank Math SEO
  • Schema
  • SEOPress
  • Google Review Widget

Tek yapmanız gereken eklentiyi indirmektir.

Yapısal Veri Test Aracı Nedir?

Yapısal veri test aracı, web sitenizdeki yapısal verileri test etmeye yarayan araçtır. Yapısal verileri 2 ayrı yerden test etmeniz mümkün. Schema Markup Validator ya da Google’ın Rich Results Test araçlarından birini kullanabilirsiniz. 

Kaynaklar:

Schema.org

JSON-LD

Google Yapılandırılmış verilerin işleyiş şeklini anlama

Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı 

Related Posts