SEO çalışmaları temelde on-page SEO ve off-page SEO olmak üzere ikiye ayrılır. On-page SEO site içerisinde yapılan optimizasyonların bütünüdür. On-page SEO çalışmaları başında da site içi linkleme gelir.
Site İçi Linkleme Nedir?
Site içi linkleme, sitenizin içerisindeki bir sayfadan yine sizin siteniz içerisindeki bir sayfaya link verilmesi anlamına gelir. Site içerisinde doğru bir şekilde gezinmeyi sağlamak ve kullanıcı deneyimi hem de Google Botların diğer sayfaları hızlıca okuması ve güncellemesi için önemlidir.
İngilizce’de “internal link” olarak karşımıza çıkar ve dahili bağlantı olarak da adlandırılabilir.
SEO İçin Faydaları Nelerdir?
İç link faydaları arasında aşağıdaki maddeleri sayabiliriz:
- Sitenin daha efektif kullanılmasını sağlar.
- Sitede geçirilen süreyi artırır.
- Sitenizin taranması ve dizine eklenmesini kolaylaştırır.
- Sayfalar arasında navigasyon görevi görür.
- Site otoritesinin doğru şekilde alt sayfalara yönlenmesine yarar.
- Sayfa görüntüleme sayısını artırır.
- PageRank’e katkı sağlar.
Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Site içi linkleme yapmak oldukça basit görünse de dikkat edilmediğinde spam olarak algılanabilir. Site içi link verirken şunlara dikkat etmelisiniz:
-
Link Sayısına Dikkat Edin.
Genelde bir sayfadan 7-8’den fazla bağlantı verilmesi önerilmez ancak net bir şekilde bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Eğer o sayfada konunun akışına göre link verilmesi gerekiyorsa bu sayıyı biraz arttırabilirsiniz. Ancak kullanıcıların rahatsız olacağı sıklıkta link vermekten kaçınmanızı da tavsiye ederim.
-
Gereksiz Linklerden Kaçının.
Konu ile alakasız, sırf link vermek için verilen linklerden kaçının.
-
Link Verilen Sayfanın Konuyla Alakalı Olduğundan Emin Olun.
Anchor text ile iç linkleme işlemi bir bütündür. Hem kullanıcıya doğru sinyali göndermek hem de Google’a yanlış sinyal vermemek için direkt o sayfa ile alakalı bir anchor texte link verin.
-
Hataya Düşen Sayfalara Link Vermekten Kaçının.
Link verdiğiniz sayfanın 404 hata kodu içermediğinden emin olun. Gidilen sayfa 404 veriyorsa, kullanıcı deneyimi açısından olumsuz olacaktır. Aynı zamanda 301 ve 302 ile yönlendirilmiş sayfalara verilen linkleri de düzeltmenizi öneririm.
-
Link Verdiğiniz Sayfa Yeni Pencerede Açılsın.
Link verdiğiniz sayfanın yeni pencerede açılması önemlidir çünkü link verilen sayfadan hemen çıkma oranını azaltmasına yardımcı olur.
Son olarak, site içi link verirken bir sayfaya aynı sayfadan birden fazla link vermemeye çalışın bu durumda spam gibi algılanabilir.
WordPress Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?
WordPress yazılarına kolay bir şekilde site içi linkleme yapabilirsiniz. WordPress bir sayfadan iç linkeleme yaparken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Link vereceğiniz sayfayı ya da blog yazısını açın.
- Link vereceğiniz kelime ya da kelime grubunu seçin.
- Üstteki panelden ataç işaretini tıklayın.
- Açılan minik pencereye link verdiğiniz sayfanın tam URL’ini girin.
- “Open URL New Tab” kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.
WordPress bir sayfadan iç link vermiş oldunuz, tebrikler. ☺
İç Link ve Dış Link Arasındaki Fark Nedir?
İç link, kendi sitenizden yine kendi sitenize verdiğiniz bağlantıları ifade eder. Dış link ise kendi sitenizin bir sayfasından başka bir sitenin sayfasına verilen linkleri ifade eder.
İç Link Fırsatlarını Nereden Bulabilirim?
İç link fırsatlarını bulmanın en iyi yollarından biri, sitenizde ilgili konulara göre sıralanan sayfaları bulmak ve açıklayıcı bağlantı metni ile bağlantı kurduklarından emin olmaktır.
Kaç İç Link Verirsem Fazla Olur?
Bir sayfadaki iç bağlantının çok fazla olduğuna dair kesin bir cevap olmasa da Google, sayfa başına 100’lerce bağlantıyı tarayabileceklerini belirtti. Pratik olarak konuşursak, çok sayıda bağlantı kullanıcı deneyimi için her zaman iyi değildir ve sayfa başına bağlantı sayısını makul bir sayıyla (genellikle yaklaşık 100 veya daha az) sınırlamak ek SEO avantajları sağlayabilir.
İç Linklemede Page Rank Önemi
Site içi linkleme yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri verdiğiniz linklerin hep aynı kelimeden aynı sayfaya verilmemesidir. Çoğu web sitesinde aynı sayfa içerisinde birden fazla aynı anchor text ile hedef sayfaya link veriliyor. Burada page rank problemi yaşanır ve siteniz zarar görebilir.
Page Rank Nedir?
Bir web sitesinin internetteki önemini simgeleyen sayısal bir ifade. Web sayfalarına 0-10 arasında bir değer verilerek gösterilir.
2016 yılı itibariyle site sahipleri sitelerinin page ranklerini göremeyecekler şeklinde bir düzenleme getirdi. Google page rankleri sıfırladı. Aslında Page rank tamamıyla kaldırılmadı ama site sahiplerinin bu datalara ulaşması hack link, link satışı gibi hileli yöntemlerin önüne geçmek amacıyla engellenmiş oldu.