SEO Sorunları Yaşamadan Site Taşıma Nasıl Yapılır?

Domain taşıma, site URL yapısında değişiklik yapmak için yapılması gerekenler, öncesi, esnasında ve sonrası olarak 3 ana başlığa ayrılabilir.

Site Taşımaya Karar Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site taşıma esnasında sorunlar ile karşılaşmamak ve olası riskleri en aza indirmek için yapılması gerekenleri net bilmek gerekir. SEO kaymadan site taşıma için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Amacınızı net belirleyin. Minimum trafik ve diğer kayıpları önlemek için amaç net olmalıdır. Sürekli domain ya da URL yapısı değiştirmek uzun vadede zarar verir, karar alırken emin olup devam etmekte fayda var. Zaman ve kaynak planlaması yapın. Site taşıma işlemlerine başlamadan önce kimin ne iş yaptığı ne kadar sürede yaptığı iyi planlanmalıdır. Domaini iyi araştırın. Eğer yeni bir domaine geçilecekse domain geçmişi iyi araştırılması gerekir. Özelikle spam linkler ve hacklenme gibi sorunları olan alan adına geçilmemelidir. Archive.org gibi sitelerden ya da ücretli tarama araçlarından bakılabilir. Siteyi geçiş esnasında ya da öncesinde kapatmayın. Sayfaların ya da domainin ulaşılmasının engellenmesi Google Bot’lar tarafından olumsuz olarak algınacaktır. Hem de kullanıcı deneyimi açısından doğru bir yaklaşım değildir. Tasarım ve URL değişikliğini farklı zamanlarda yapın. Google hem tasarım hem de URL yapısı değişikliğinin aynı anda yapılmasını önermiyor. Adım adım yapılmasında ve iyi planlanmasında fayda var. Ziyaretçi verilerini toplayıp saklayın. Trafiği en yüksek olan sayfaları ve ziyaretçi sorgularını gruplayın. Eski dosyaları yedekleyin. Yeni siteye geçişte eski site dosyalarına bir süre ihtiyacınız olabilir o yüzden yedekleme yaptığınızdan emin olun.

Site Taşıma Esnasında Ne Gibi Riskler Vardır?

Evet, yeni domaine geçmek çeşitli riskler doğurabilir. Oluşabilecek riskler şunlardır: Trafik kabı yaşanabilir. Site taşıma planlaması ve uygulaması sorunsuz yapılsa da organik trafik %20 civarında veya daha fazla azalabilir. Google her sayfayı teker teker inceler, sitede önemli bir yapı değişikliği olduğu için yeniden öğrenir ve değerlendirir. Bazı veriler kaybolabilir. Teknik uyumsuzluk ve eksik yedeklerin kurulumu esnasında web sitelerinde veri kaybı olabilir. Gelir kaybı olabilir. Trafik kaybıyla birlikte bir süre gelir ve dönüşümlerde de kayıp yaşanabilir. 404 sayfalar çıkabilir. Site taşıma sonrasında hiyerarşide ve URL yapısında değişikler sonrası bazı sayfalar 404’e düşebilir.

Site Taşıma Rehberi

Web sitenizi taşımaya karar verdiniz, büyük değişime hazırlanmak için bazı yapmanız gerekenler var. Öncelikle hangi nedenlerle web sitenizi taşıyabileceğinizi ya da URL yapınızı değiştirebileceğinizi görelim:
  • domain değişikliği
  • aynı domain farklı tasarım
  • farklı domain aynı tasarım
  • farklı domain farklı tasarım
  • yapı ve URL değişikliği
  • http’den https’e geçiş
  • mobil site taşıması
Önemli Not: Tüm bu site taşıma çeşitlerini yaparken teknik SEO planlamasını yapın, zamanlama ve kaynağı tekrar tekrar gözden geçirin.

Alan adı (Domain) Taşıma

Alan adı taşıma ve alan adı yönlendirme aynı işlemlerdir. Alan adı değişimi 1 saat-2 gün arasında değişir. Eğer sadece domain adı değişiyorsa işlem daha basittir. Mevcut URL listenizi yeni domaine taşırken .htaccess dosyasından toplu olarak yapılır: RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eskisitem\.com$ [OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.eskisitem\.com$ RewriteRule (.*)$ https://yenisitem.com/$1 [R=301,L] Böylece, eskisitem.com veya www.eskisitem.com adresindeki herhangi URL’e ulaşıldığında, domain adresi otomatik olarak https://yenisitem.com’a 301 ile yönlenecektir.

Hosting – IP Adresi Taşıma

Hosting – IP taşıma sürecini hosting firmasının yapması ya da uzman birinin yapması önemlidir. Eğer, siz yapacaksanız sunucu veya hosting paneli üzerinden önce tüm dosyaları yedekleyin. Sonra yeni host hesabına yedeğini kurun.

Alt Yapı Değişimi

Eğer kesinlikle alt yapı değişikliğine ihtiyacınız varsa teknik anlamda iyi bir plan ve uzman kişiler ile yapmanızı öneririm. Çünkü alt yapı değişimi sitenizin var olan tüm veri tabanı, içerik, URL yapısının değişimi demektir.

Site İçeriği ve Tasarımı Değişimi

Site içeriği ve tasarımı konusunda değişimler diğer değişimlere göre daha basittir. Ancak mevcutta üst sıralarda yer alıyorsanız yaptığınız değişiklikleri takip etmeli ve kullanıcıların davranışlarını izlemelisiniz.

Protokol (HTTP > HTTPS)

HTTPS sadece güvenlik açısından değil, bir Google sıralama faktörü olarak da değerlendirilebilir. Bu yüzden geçiş süresinde doğru adımlarla uzun vadede kazanabilirsiniz.

Site Taşıma Esnasında Yapılması Gerekenler

Test Ortamı Oluşturma

Taşınacak dosyaları test ortamında detaylıca kontrol etmek oldukça önemlidir. Dosyaların kontrol edilmesi, SEO ve UX yorumları; wiframe’lerin oluşturulduğu dönemde yapılırsa test ortamında yapılacak değişiklikler azalır. Ayrıca, UX/UI designer’larının iş yükünü azaltmak için de test ortamı oluşturmak önemlidir.

Erişime Kapatma

Test ortamında hazırladığımız sayfaların Google Index’e kapalı olması önemlidir. Erişimi engellemek için aşağıdaki yöntemler izlenebilir:
  • Tüm sayfaların head bölümüne noindex eklenebilir.
  • test.siteadresim.com/robots.txt adlı dosya eklenebilir.
  • IP kısıtlaması yapılabilir.
Test Adresi Erişime Kapatmak İçin Örnek Robots.txt Dosyası User-agent: * Disallow: / # Bu komut tüm botların web siteme erişimini engeller. Screaming Frog SEO Spider aracının taramasına izin verebilirsiniz, eksiklerinizi görmede destek olacaktır.

Geçme Zamanı

Site taşıma esnasında seçilecek zaman da oldukça önemlidir. Bu yüzden en az trafik aldığınız zaman dilimini seçip taşıma işlemini o esnada yapın.

Site Taşıma Sonrası Yapılması Gerekenler

URL Mapping (URL Eşleştirme)

Yeni URL yapısına geçişte ya da domain değişikliğinde URL Mapping oldukça önemlidir. Peki, nedir bu URL Mapping ve Neden Gereklidir? URL Mapping, mevcut URL’lerin yeni URL’lerle eşleştirilmesidir. 404 hatalarını önlemek ve site değerini kaybetmemek için her URL’lin ilgili sayfa ile eşleştirilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gerekenler şunladır.
  • URL eşleştirilmesinden sonra 301 server-side redirection kullanılmalıdır.
  • Birden fazla sayfayı aynı sayfaya yönlendirmeyin. Bunun yerine artık k-gereksiz olduğuna emin olduğunuz sayfaları 410 status kodu ekleyebilirsiniz. Tarama bütçesini düzenlemek için de 410 çözümünü düşünebilirsiniz.
  • URL mapping hazırlayacaksanız ancak binlerce sayfanız varsa pattern’ler hazırlayarak IT ekibinize rehberlik edebilirsiniz.
Önemli Not: Yeni site için site haritası oluşturmayı unutmayın.

Google Adres Değişikliği

Web sitenizi bir alandan veya alt alan adından diğerine taşırken Google’ın Adres Değişikliği aracını kullanın. Örneğin, ornek.com adresinden ornek.org veya ornek2.com adresine taşımak gibi. Bu araç, değişikliğinizi Google’a bildirir ve Google Arama sonuçlarınızı eski sitenizden yeni sitenize taşımanıza yardımcı olur. Adres Değişikliği aracını kullanmak için hem eski site hem yeni site için Search Console olmalıdır. Ayrıca, araç Sub-folder url değişikliklerinde veya HTTP > HTTPS geçişlerinde kullanılamaz.

Google Analytics ile İnceleme

Site taşıma işlemi sonrası performansınızı Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz. Mevcut GA ve GTM kodunun yeni sitede de geçişle birlikte aktif olması gerekir. Google Analytics’e taşınma işleminin yapıldığı güne hatırlatıcı bir not ekleyin. Daha sonra performans karşılaştırması yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Bonus Öneri: Görselleri Yönlendirmeyi Unutmayın

Google Görseller’deki sıralamaları ve değerleri kaybetmemek için görsellere de ayrı bir URL Mapping hazırlanmalıdır. Genelde site taşıma sürecinde görseller unutulur. Screaming Frog, Deepcrawl, Search Console ile tüm görsel URL’leri taranır. Bir Excel dosyasına topladıktan sonra yeni görsel URL’lerine yönlendirin. Google Search Console hakkında detaylı bilgi almak için Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır yazımı inceleyin.

Eski Sitemin Değerini Yeni Siteme Aktarabilir miyim?

Evet, eski sitenizdeki tüm sayfaların birebir yönlendirmesini yaparsanız, SEO gücünü aktarmanız mümkün. Her seferinde vurgulamak istediğim doğru teknik SEO planlaması ve plana uyulması önemlidir.
Related Posts